Chlorella

Chlorella

Chlorella i spirulina są w ostatnim czasie bardzo często używane w naszej diecie. Czym zatem się różnią?

Chlorella jest jednokomórkową zieloną algą, zaliczaną do królestwa roślin (eukariota), w przeciwieństwie do spiruliny, która jest sinicą (cyjanobakterią) zaliczaną do królestwa bakterii (prokariota). Spirulina jest bogatym źródłem białka, chlorella źródłem życiodajnego chlorofilu oraz białka. Ze względu na to, że spirulina jest bakterią może być również źródłem endotoksyny LPS.

W tym artykule skupię się na chlorelli.

Chlorella zawdzięcza swoją nazwę, kolor i właściwości zielonemu barwnikowi- chlorofilowi. Chlorella ma najwięcej chlorofilu na 1 gram nie tylko  ze wszystkich alg, ale i  roślin (3-5% czystego chlorofilu).

Zawiera ona komplet niezbędnych aminokwasów, witamin i wielu czynnych związków- w tym karotenoidów (m.in. luteina, zeaksantyna, astaksantyna), kwasów tłuszczowych GLA, które mają prozdrowotne działanie w chorobach skóry, chorobach nowotworowych lub autoimmunologicznych. Zawartość białka w chlorelli sięga 60%, węglowodanów jest ok. 24%, ok. 10% stanowi tłuszcz, reszta to błonnik, witaminy i minerały. Zawartość minerałów i witamin w chlorelli przewyższa większość produktów spożywczych.

 

Witaminy i mineraływ 100g chlorelli
Wapń221mg
Żelazo130 mg
Magnez315 mg
Cynk71mg
B11,7mg
B24,3 mg
PP23,8 mg
B61,4mg
B120.1 µg

Źródło danych: nutritiondata.self.com

 

Oczywiście chlorellę spożywa się w ilości około 5 g/ dobę, ale te liczby pokazują nam jak bogatym pokarmem jest ta alga.
Chlorofil budową zbliżony jest do czerwonego barwnika krwi, czyli hemu, który w centrum układu porfirynowego ma żelazo, a chlorofil magnez, przez co ma zdolność do poprawiania parametrów krwi w anemii, neutralizacji toksyn i poprawiania możliwości ich wydalania z organizmu. Korzystnie wpływa także na tarczycę i nadnercza, wzmacnia ściany tętnic, przyspiesza gojenie się ran i stymuluje układ immunologiczny. Chlorella ma niesamowite zdolności do namnażania się. Mnoży się czterokrotnie w ciągu 20 godzin, co po spożyciu jej ma również przełożenie na namnażanie się dobrych kultury bakterii Lactobacillus w jelitach. Ponadto chlorella przyspiesza regenerację nabłonka jelitowego oraz układu nerwowego i mózgu, zwiększa produkcję DNA i RNA spowalniając procesy starzenia i chroniąc nasz kod genetyczny.

Kontynuując chlorella jest jedną z lepiej przebadanych roślin w aspekcie wpływu na zdrowie i ma szerokie zastosowanie w wielu dolegliwościach:

  • obniża poziom cholesterolu
  • obniża podwyższone ciśnienie krwi
  • działa antyoksydacyjnie
  • łagodzi stany zapalne wywołane czynnikami szkodliwymi takimi jak alkohol, papierosy czy leki
  • obniża poziom glukozy (u osób chorujących na cukrzycę)
  • zwiększa odporność na zakażenia bakteriami Listeria monocytogenes poprzez aktywację limfocytów T
  • łagodzi stany zapalne
  • pomaga usuwać metale ciężkie i inne toksyny z organizmu w tym alkohol, dioksyny i herbicydy
  • chroni przed promieniowaniem
  • przyspiesza proces leczenia
  • zmniejsza wchłanianie kadmu z pokarmu, jak również zwiększa jego wydalanie z organizmu z moczem i kałem (kadm niestety często występuje w roślinach korzeniowych np. marchewce)
  • wspiera organizm w rozkładaniu i neutralizowania WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), które pojawiają się w wyniku obróbki termicznej
  • poprawia detoksykację i usuwanie ksenobiotyków.

 

Chlorelle suplementujemy 3 do 6 miesięcy w celu usunięcia toksyn, zaczynając od dawki mniejszej- około 3 g, a zwiększając ją do 5- 10 g.

Mimo wielu zalet, niektóre osoby muszą uważać na suplementację chlorellą. Chlorella jest bogatym źródłem jodu, zawiera go 400-600 µg/100 g, co może być problematyczne u osób chorych na Hashimoto. Ponadto działa immunostymulująco, pobudzając oś Th1, co może mieć niekorzystny wpływ na osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne. Chlorella zawiera witaminę K, która poprawia szczelność naczyń krwionośnych, ale w niektórych sytuacjach może niwelować działanie leków antyzakrzepowych, opartych na dikumarolu- antagoniście witaminy K. W rzadkich przypadkach może pojawić się nadwrażliwość na słońce po jej spożyciu, ból brzucha lub biegunka. Nietolerancja chlorelli może wynikać z dużej zawartości w niej celulozy.

 

Poniżej przedstawiam kilka badań potwierdzających pozytywny wpływ suplementacji chlorellą:

  1. Chlorella z wieloskładnikowych suplementach zwiększa wydolność tlenową u młodych osób

Zbadano 7 mężczyzn i trzy kobiety (średnia wieku 21,3 lat). Podzielono ich na grupę placebo i chlorella, w której suplementowano tabletki z chlorellą (15 tabletek- 2 razy dziennie przez 4 tygodnie). Badanie wykonano po zażyciu ostatniej tabletki.

W nioski: suplementacja chlorellą zwiększa wydolność tlenową młodych osób. Odnotowano istotnie wyższy szczytowy pobór tlenu w grupie przyjmującej chlorellę [Umemoto S., Otsuki T. Chlorella- derived multicomponent supplementation increases aerobic endurance capa city In Young individuals. J Clin Biochem Nutr. 2014 Sep:55(2): 143-146.]

  1. suplementacja Chlorella pyrenoidosa zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości, białkomoczu i obrzęków u kobiet w ciąży

Zbadano 70 ciężarnych japońskich kobiet w ciąży. Połowa przyjmowała 6 g chlorelli, a druga połowa placebo.

Wnioski: odsetek kobiet z niedokrwistością (Hgb <11g/dl) w drugim i trzecim trymestrze był znacząco niższy w grupie suplementujących chlorellę, ponadto częstość występowania białkomoczu i obrzęków, jak również nadciśnienie indukowane ciążą były znacznie niższe w trzecim trymestrze [Nakano S., Takekoshi H., Nakano M. Chlorella pyrenoidosa supplementations reduces the risk of anemia, proteinuria and edema In pregnant women. Plant Food Hum Nutr. 2010 Mar:65(1):25-30]

  1. Suplementacja Chlorella pyrenoidosa zmniejsza zawartość dioksyn i podnosi poziom immunoglobuliny A (IgA) w mleku matki

Zbadano 35 ciężarnych japońskich kobiet. Okazało się, że w ich mleku znajdują się dioksyny, które negatywnie mogą wpłynąć na rozwój dziecka. Połowa kobiet zastosowała suplementację chlorellą.

Wnioski suplementacja chlorellą zmniejsza ilość dioksyn w mleku matki, co skutkuje mniejszą ekspozycją dziecka. Ponadto stężenie przeciwciał IgA w mleku suplementujących matek było znacząco wyższe niż w grupie kontrolnej. Zwiększony poziom przeciwciał IgA w mleku matki ma ogromny wpływ na układ immunologiczny dziecka, zabezpieczając go przed infekcjami. [Nakano S., Takekoshi H., Nakano M. Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplementations decreases dioxin and increases immunoglobulin a concentrations in breast milk. J MedFood. 2007 Mar:10(1):134-42]

  1. Wspomaganie suplementacją Chlorella pyrenoidosa w celu zmniejszenia umiarkowanego nadciśnienia tętniczego

Zbadano 24 osoby, które najpierw przeszły czterotygodniowy okres oczyszczania z leków obniżających ciśnienie. Następnie zlecono im codzienną suplementację 10 g chlorelli i 100 ml płynu z ekstraktem. Badanie trwało 2 miesiące.

Wnioski : suplementacja chlorelli może obniżyć umiarkowane nadciśnienie w przypadku niektórych pacjentów. [Merchant R.E., Andre C.A., Sica D.A. Nutritional supplementation with Chlorella pyrenoidosa for mild to moderate hypertension. J Med Food.2002 Fall: 5(3): 141-51]

 

 

ZdrowaZielona Kawa

Artykuł opracowany przez dietetyka: Dorotę Pawelec. Absolwentkę Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach na kierunkach dietetyka i zdrowie publiczne. Prowadzi kursy dietetyczne, pisze artykuły specjalistyczne, jest także niezależnym partnerem biznesowym w DuoLife. W jej przekonaniu dietetyk, to nie tylko osoba zajmująca się układaniem i prowadzeniem diety, lecz przede wszystkim wprowadzaniem prawidłowych nawyków żywieniowych, edukacją zdrowotną, dbaniem o zdrowie pacjenta oraz o jego dobre samopoczucie, zdrowy styl życia oraz pomoc w stanach chorobowych. Szczególnie kładzie nacisk na profilaktykę zdrowotną i promocję zdrowia oraz na konieczność świadomego odżywiania i właściwej suplementacji.