Liofilizowana puszka

Kawa liofilizowana, czyli jaka?

Pod tajemniczą nazwą – kawa liofilizowana, kryje się jedna z odmian kawy rozpuszczalnej dostępnych na naszym ryku. Powstała ona w 19001 roku w Japonii, skąd w 1938 trafiła do Stanów Zjednoczonych. Od innych odmian kawy rozpuszczalnej różni ją technologia produkcji oparta na procesie liofilizacji, czyli suszeniu żywności. Kawa taka powstaje z naparu, który jest wcześniej przygotowywany w specjalnych kadziach. Napar powstaje poprzez przepuszczenie wrzącej wody przez ziarenka kawy. Później jest on oczyszczany i odpowiednio zagęszczany. W rezultacie otrzymujemy gęstą ciecz, którą należy bardzo szybko odparować. Jest to decydujący moment, ponieważ wtedy właśnie dochodzi do liofilizacji, czyli suszenia poprzez wymrożenie. Taka kawa zawiera bardzo małą zawartość wody, dzięki czemu na tle kaw rozpuszczalnych jest znacznie bardziej aromatyczna.

Wpływ kawy liofilizowanej na zdrowie

Kawa liofilizowana niewiele różni od innych rodzajów kaw – posiada swoje wady i zalety. Warto jednak podkreślić, że zawiera ona mniej kofeiny, co wiąże się z mniejszym ryzykiem niekorzystnego jej wpływu na nasze zdrowie. Warto podkreślić również, że w związku z tym możemy wypić więcej filiżanek tego aromatycznego naparu niż w przypadku kawy parzonej. Kawa liofilizowana może również obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy drugiego typu.

Zalety kawy liofilizowanej

Kawa liofilizowana od innych kaw rozpuszczalnych różni się przede wszystkim technologią produkcji. Powoduje to, że jest znacznie lepszej jakości niż zwykłe kawy rozpuszczalne. Ponadto dostępna jest na rynku w różnych wariantach, w zależności jakie składniki wykorzystano do jaj zaparzania oraz jak przebiegał proces technologiczny. Warto podkreślić również, że narybku znajdziemy ją zarówno w wersji kofeinowej, jak i bezkofeinowej. Jednakże podstawową i najważniejszą zaletą, która spowodowała, że kawa liofilizowana zdobyła popularność jest wygoda jej przyrządzania i przygotowywania. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i mamy gotowy napój.