MNIAMNIOWY OMLET ORKISZOWY

W Twojej głowie słyszysz szept „złego” głosu… „Zjedz coś słodkiego… Zjedz coś słodkiego…”. Kusi jak diabli… Ślinka cieknie i odbywa się w Tobie wewnętrzna walka między zachcianką, a chęcią bycia „fit”. Na dodatek czasu jak zwykle niewiele… Może sięgnąć po czekoladę, batona z dodatkiem tony cukru? Mam coś dla Ciebie! Smaczne tak, że aż zamruczysz podczas jedzenia. No i zdrowe, bo stworzone z samych dobrych składników! Pora na pyszny omlet orkiszowy!

Składniki na jeden konkretny omlet:

– 1 łyżka oleju kokosowego ( najlepszy jest ten nierafinowany, ponieważ zawiera najwięcej substancji odżywczych )

– 1 jajko

– 2 łyżki mleka

– 2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej

– 1 kopiasta łyżeczka cukru trzcinowego

– 1/2 banana posiekanego na plasterki

Sposób przyrządzenia:

Olej kokosowy rozgrzej na patelni, aż wytopi się i radośnie zaskwierczy 🙂 Wszystkie składniki, oprócz bananów, wymieszaj, niech mocno się poprzytulają. Kiedy będą już jedną wspólną całością – wlej na rozgrzany olej, który już nie może się doczekać spotkania z omletowym ciastem. Żeby było smaczniej i weselej dorzuć do towarzystwa plasterki bananów. Gdy omletowy spód zrobi się zwarty i chętny do fikołajków, przełóż go na drugą stronę. Rumieńce po obu stronach omleta potwierdzają, że jest gotowy do opuszczenia Twojej patelni! Załaduj smakołyk na ulubiony talerz, a jeśli mocno o to prosi ( tak jak zrobił to mój ) – polej domową konfiturą.

Usiądź wygodnie, delektuj się każdym kęsem! Smakuj, mrucz, jak nikt nie słyszy – mlaskaj! To jest czas dla Ciebie i omleta! Wasze sam na sam!