Płatki śniadaniowe – czy są rzeczywiście zdrowe?
- 406 Views
- Redaktor zdrowazielona.pl
- 8 kwietnia 2019
- Porady o zdrowiu i sporcie
Jak pouczają wszyscy dietetycy, śniadanie to najistotniejszy posiłek, jaki przyjmuje człowiek w ciągu dnia – dlatego tak wiele wagi powinno się przykładać do planowania go, do skomponowania dania, które dostarczy podstawowych składników odżywczych, zdolnych napełnić energią do działania na cały rozpoczynający się dzień. Choć przepisów na idealne śniadanie jest wiele, wśród nich znajduje się także pomysł wykorzystania specjalnych płatków śniadaniowych, proponowanych przez producentów żywności. Oferta ta jest obecnie rzeczywiście dosyć szeroka, choć najpopularniejsze formy i smaki zbożowych płatków o fantazyjnych kształtach i smakach są powielane przez kolejne firmy. Etykiety takich produktów informują, że płatki takie zawierają wysoką ilość mikroelementów, a nawet błonnik pokarmowy, jednak jednocześnie w recepturze można niekiedy znaleźć kontrowersyjny syrop glukozowo-fruktozowy. Przed wybraniem odpowiedniej paczki płatków dobrze jest zatem przeczytać dokładnie etykiety, by upewnić się, jakiego rodzaju substancje umieści się mimo woli w swoim śniadaniu.

- 5 kwietnia 2022
Obiad w zdrowym stylu
- 3 marca 2022
Kwestie prozdrowotne w XXI wieku
- 20 lutego 2022
Zdrowe życie bez nałogów
- 19 stycznia 2022
Obiad w zdrowym stylu
Kwestie prozdrowotne w XXI wieku
Zdrowe życie bez nałogów
Zdrowe żywienie w praktyce
Zdrowy styl życia to biznes z ogromnym popytem
Owoce to nie tylko zdrowie
Zdrowie powinno być najważniejsze
Zdrowy lunchbox do pracy