18 April 2024

Promowanie zdrowego życia

Dla organizacji prospołecznych, instytucji rządowych i samorządowych, bardzo ważne jest przekonanie społeczności do aktywniejszego spędzania czasu oraz przykładania większej wagi do wyborów konsumenckich. Powiedzenie – jesteś tym, co jesz – nie jest wcale przesadzone i zwłaszcza w dobie mocno przetworzonej żywności dostępnej w niskich cenach i od ręki praktycznie na każdym roku, ludzie zaczynają coraz mocniej cierpieć zdrowotnie przez uzależnienie od takiej żywności. Cukrzyca, nadwaga, problemy z krążeniem oraz zespół metaboliczny idący w parze z zakwaszeniem organizmu – to tylko niektóre z licznych konsekwencji masowego spożywania żywności wysoko przetworzonej i pełnej konserwantów oraz innych wzmacniaczy smaków czy stabilizatorów. Wprawdzie zastosowanie chemii w przemyśle spożywczym często jest konieczne, ale mądre wybieranie produktów spożywczych i analizowanie dokładnie składu każdego wybieranego składnika, to podstawa. Ważne jest jednak nie tylko, aby mądrze wybierać jedzenie, ale także aby używać do jego obróbki i przygotowania jak najbardziej zdrowych technik.

Previous post Zdrowe przekąski
Next post Najzdrowsze napoje na upalne dni