Rodzaje herbat, które najlepsze
- 813 Views
- Redaktor zdrowazielona.pl
- 24 czerwca 2020
- Porady o zdrowiu i sporcie
Zielona, czerwona, biała. Każda z tych herbat ma pewne właściwości, które pomagają zadbać o nasze zdrowie. Dziś skupimy się na zaletach, jakie posiada czerwona herbata. Jej kolor, smak i aromat są wynikiem krótkiego procesu fermentacji, któremu jest poddawana po zbiorach. Odmiany czerwonej herbaty różnią się przede wszystkim stopniem i sposobem poddawania jej fermentacji. Przede wszystkim czerwona herbata spożywana regularnie przyśpiesza metabolizm i dlatego też bardzo często jest nazywana pogromcą tłuszczu. Powinna być zatem nieodzownym elementem diety. Ma zbawienny wpływ na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Pomaga także chronić zęby przed próchnicą, poprawia pamięć oraz koncentrację. Mając działanie moczopędne, czerwona herbata umożliwia też usuwanie toksyn z naszego organizmu. Według niektórych badań czerwona herbata pita regularnie zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Pamiętać jednak należy, że czerwona herbata powinna być odpowiednio zaparzona. Tylko wtedy będziemy mogli korzystać w pełni z jej dobrodziejstw.

- 5 kwietnia 2022
Obiad w zdrowym stylu
- 3 marca 2022
Kwestie prozdrowotne w XXI wieku
- 20 lutego 2022
Zdrowe życie bez nałogów
- 19 stycznia 2022
Obiad w zdrowym stylu
Kwestie prozdrowotne w XXI wieku
Zdrowe życie bez nałogów
Zdrowe żywienie w praktyce
Zdrowy styl życia to biznes z ogromnym popytem
Owoce to nie tylko zdrowie
Zdrowie powinno być najważniejsze
Zdrowy lunchbox do pracy