24 April 2024

Zdrowe zupy

Zupy to danie, które często jest bardzo niedoceniane. Zazwyczaj kojarzy się jako niepotrzebny dodatek do obiadu. Jednak jest to całkowicie mylny pogląd. Zupy, bowiem, są skarbnicą wielu wartości odżywczych. Ponadto jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Najlepszą bazą do przygotowania zupy będzie bulion warzywny. Jak go przygotować? Do garnka z wrzącą wodą należy wrzucić włoszczyznę, doprawić solą do smaku, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Wszystko to gotować przez jakiś czas a następnie wyłowić warzywa. Nie poleca się sporządzania zupy na bulionie z kostki rosołowej ponieważ zawiera ona wiele niekorzystnych substancji, takich jak chociażby tłuszcze trans, czy też wzmacniacze smaku. Wracając do bulionu, jeśli jest już gotowy, należy wrzucić do niego ulubione warzywa i zagotować do miękkości. Tak przygotowaną zupę można zabielić śmietaną 12%. Osoby, które preferują zupy krem, mogą całość dodatkowo zblendować. Jednak w takiej sytuacji powinno się odlać połowę bulionu, tak aby przeważały warzywa.

Previous post Małe kroki w kierunku zdrowia
Next post Jak przekonać dzieci do zdrowego odżywiania?